Dzwonko z łososia z sosem awokado
- 1 dzwonko z łososia norweskiego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka świeżego, posiekanego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 0,5 cukinii
- 0,5 pory
- 1 papryka
- 1 awokado
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Ocet balsamiczny połączyć z oliwą, dodać tymianek. Tak przygotowaną marynatą zalać rybę, odłożyć w chłodne miejsce na 2-3h. Dzwonko z łososia wyjąć z marynaty, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na folii aluminiowej, obłożyć pokrojonym czosnkiem i zawinąć. Warzywa pokroić w słupki. Warzywa i dzwonko gotować na parze przez około 20 minut.
Awokado przekroić, wydrążyć miąższ. Do miąższu dodać jogurt naturalny, zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem (najlepiej białym).
Dzwonko wyjąć z folii, podawać z warzywami i sosem z awokado.
Przepis laureatki Konkursu Kulinarnego w serwisie dzieci.pl
Przepis dodał użytkownik lola123
Podziel się opinią
Komentarze