Duszona cielęcina w czerwonym winie
- 400 g cielęciny bez kości (udziec)
- 200 g cebuli
- 100 g świeżej lub mrożonej czarnej porzeczki
- 100 ml czerwonego wina
- 50 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta soli
- mała szczypta czarnego pieprzu
- 200 ml wody
- 3 łyżki mąki
Umyj mięso i wytnij z niego wszystkie żyłki i błony. Następnie osusz je i obtocz w posiekanym czosnku, tymianku, rozmarynie, soli i pieprzu.
Odłóż mięso do chłodnego miejsca na około 2 godziny.
Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż w nim cielęcinę z każdej strony z pokrojoną cebulą. Potem mąkę rozpuszczoną w 100 ml czerwonego wina i 200 ml wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20-30 minut, aż mięso stanie się miękkie.
Pod koniec duszenia do garnka wrzuć czarną porzeczkę i gotuj wszystko przez ok. 8 minut. Wyjmij mięso, a sos zmiksuj. Pokrój cielęcinę na plastry i podaj na ziemniakach. Polej sosem.
Podziel się opinią
Komentarze