Trwa ładowanie...
d2h7jo7
21-09-2015 08:01

Drożdżówki z serem i śliwkami

Przepis
2.9
(28 głosów)
Oceń:
d2h7jo7
Składniki
  • 12 śliwek pokrojonych na pół i bez pestek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 250 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 80 g miękkiego masła
  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 450 g twarożku
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka (białko zostawić do posmarowania)
Przepis

Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Dodać mąkę, sól, masło i mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Śliwki wrzucić na patelnię, podgrzewać, aż puszczą trochę soku, dodać cukier i kardamon, a następnie dusić, aż lekko zmiękną. Ostudzić. Twarożek utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować kulkę, następnie ją spłaszczyć i ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Spodem małej szklanki wycisnąć w drożdżówkach wgłębienia. Brzegi posmarować roztrzepanym białkiem, wgłębienia napełnić równomiernie twarożkiem. Na serku układać po dwie połówki śliwek, lekko dociskając. Piec drożdżówki około 15-20 minut w 190 stopniach C.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2h7jo7
d2h7jo7
d2h7jo7
Więcej tematów
d2h7jo7