Drożdżówki cynamonowo-czekoladowe
- Ciasto:
- szklanka mleka
- 20 g drożdży
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 małe jajko (lekko ubite)
- 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- pół szklanki cukru + szczypta
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 50 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 100 g cukru trzcinowego
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 40 g czekolady mlecznej
- Cukier puder
- Białko jajka
Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i szczyptę cukru. Dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 10 minut.
W tym czasie przesiać do miski mąkę, dodać cukier, sól, jajko i miękkie masło. Zagnieść składniki na sprężystą masę. Dodać drożdżowy zaczyn. Jeśli ciasto za bardzo będzie się kleić dodać mąki. Wyrobić kulę, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i przygotować nadzienie. Masło roztopić na patelni, a czekoladę rozpuścić w "kąpieli wodnej".
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolicy na cienki, na półcentymetrowy prostokąt. Rozsmarować na nim masło, posypać cukrem i cynamonem. Po chwili dodać także czekoladę.
Następnie zacząć zwijać dłuższym bokiem w wałek. Pokroić na 2 centymetrowe kawałki. Ułożyć w kilkucentymetrowych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą kuchennego pędzla posmarować drożdżówki białkiem.
Piec ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Podziel się opinią
Komentarze