Trwa ładowanie...
d34bhz6
09-07-2014 17:56

Drożdżowe bułeczki z malinami - Sweet buns with raspberries

Przepis
4.5
(12 głosów)
Oceń:
d34bhz6
Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki mleka (około to zależy od wilgotności mąki)
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • łyżka roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek, około 500 -600 g malin
  • Składniki na lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka białka kurzego
  • gorąca woda
  • do cukru pudru - ucierając dodaj sok z cytryny i białko, dolej tyle wody aby aby powstała dość gęsta masa
Przepis

Jak zrobić ciasto drożdżowe?
- do letniego mleka dodaj drożdże i cukier, wymieszaj
- dodawaj rozczyn do mąki i ciągle ugniataj
- w trakcie ugniatania dodaj pozostałe składniki
- ugniataj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
- w razie potrzeby dosyp trochę mąki lub dolej mleka
- pozostaw ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20 - 25 min.
- podziel ciasto na dwie części, rozwałkuj na około 1,5 - 2 cm
- rozłóż na cieście maliny i zroluj tak aby brzeg był na dole
- pokrój rulon na 2 cm krążki i układaj na wysypanej mąką blaszce
- posmaruj rozmąconym jajkiem i pozostaw do wyrośnięcia na około 20 - 25 min.
- włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz około 25 - 30 min.
- po wystygnięciu polukruj

Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d34bhz6
d34bhz6
d34bhz6
Więcej tematów
d34bhz6