Domowy kisiel żurawinowy
- 1/2 szklanki żurawiny (świeżej lub mrożonej; suszonej nieco więcej i warto ją zmiksować po podgotowaniu)
- 2 szklanki wody
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
250 ml wody wlać do niewielkiego garnka. Dodać żurawinę i lekko ją rozgnieść, aby nie popękała podczas gotowania. Można ją również wcześniej pokroić. Następnie wsypać cukier i cukier waniliowy.
Gotować 10-15 minut, aż żurawina stanie się szklista. Dodać resztę wody, odcedzić nadmiar żurawiny. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z niewielką ilością wody i dodać do garnuszka, dokładnie wymieszać. Zagotować, aż masa zgęstnieje. Dosłodzić według uznania, jeśli jest taka potrzeba.
Kisiel rozlać do pucharków, udekorować świeżą żurawiną i listkami świeżej mięty.
Podziel się opinią
Komentarze