Domowe hamburgery
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 pomidor
- 1 mały ogórek zielony
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 mała cebula
- 8 listków sałaty lodowej
- 8 plasterków żółtego sera
- 8 bułek
- bułka tarta
- 2 ząbki czosnku
- mielony kminek
- mielona papryka
- sos tabasco
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Mielone mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą oraz bułką tartą. Doprawić rozgniecionym czosnkiem, kminkiem, papryką, solą, pieprzem i sosem tabasco.
Następnie uformować okrągłe spłaszczone hamburgery, lekko je spłaszczyć i posmarować z obu stron olejem i usmażyć z obu stron na patelni grillowej - można również upiec je w piekarniku.
Bułki przekroić, podgrzać w piekarniku. Do środka każdej włożyć po liściu sałaty. Na sałacie ułożyć mięso, przykryć plasterkami żółtego sera, a następnie dodać krążki czerwonej cebuli, plasterki pomidora i ogórka. Podawać z ketchupem, musztardą lub sosem czosnkowym wedle uznania.
Podziel się opinią
Komentarze