Domowa szynka pieczona
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 1 kostka rosołowa
- 2 łyżki oliwy
- sól ziołowa
- pieprz czarny mielony Kamis
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka przecieru paprykowego ekologicznego
- 1 łyżeczka majeranku Kamis
Szynkę myjemy i osuszamy. Kostkę rosołową rozcieramy w oliwie, dodajemy roztarty czosnek, przecier paprykowy, sól ziołową, pieprz czarny mielony, słodką paprykę w proszku i majeranek. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na noc. Następnie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy niewielką ilością wody i pieczemy przez około 90- 100 minut w temp. 180 stopni.
Przepis dodał użytkownik IlonaAlberto
Podziel się opinią
Komentarze