Domowa pizza jak z włoskiej restauracji
- 0,5 kg mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- Sos pomidorowy (w innych moich przepisach)
- Dodatki: wedle uznania. Ja najbardziej lubię: mozarella, oliwki, szynka szwarcwaldzka, cebula, pieczarki, papryczka peperoni. Żona: mozarella, szynka szwarcwaldzka, pieczarki, świeża rukola (nakładana po wypieku)
Do ciepłej wody znajdującej się w miseczce dodaj cukier oraz rozdrobnione drożdże. Mieszaj delikatnie, aż do momentu rozpuszczenia drożdży. Odstaw na 10 minut.
Mąkę z solą połącz w misce. Dodaj oliwę oraz rozpuszczone w wodzie drożdże zmieszane z cukrem, całość mieszaj aż do połączenia się wszystkich składników.
Posyp blat lub stolnicę mąką, wyłóż ciasto, uformuj je w kulę i rozpocznij ugniatanie. Wyrabiaj ciasto przez około 8-10 minut tak aby wszystkie składniki tworzyły jednolitą masę pozbawioną grudek i nie przyklejającą się do rąk ani do powierzchni roboczej. Wyrobione ciasto podnieś i rzuć kilkukrotnie o blat, uaktywniając gluten.
Gotowe ciasto umieść w natłuszczonej oliwą misce i przykryj czystą ściereczką. Odstaw na godzinę.
Wyrośnięte ciasto umieść na blacie i uformuj z niego wałek, który podziel na 4-5 równych porcji z których uformuj kulki. Kulki uformuj ręcznie lub wałkiem w placek pizzy średnicy ok. 20-30 cm. Ciasto umieść na łopatce posypanej mąką, posmaruj sosem oraz dodaj dowolnie skomponowane dodatki, zostawiając wolne brzegi.
A teraz najważniejsze: wypiek pizzy. W domowym piekarniku żeby uzyskać efekt taki jak w dobrych restauracjach, używających piecy do pizzy, musimy zaopatrzyć się w specjalny kamień - Home Pizza Stone (pizza-stone.pl). Po rozgrzaniu kamienia w domowym piekarniku do 250 st.C, zsuń pizzę na kamień i piecz przez ok.4-5 minut (czas pieczenia zależy od grubości uformowanego ciasta i temperatury piekarnika).
Upieczona pizza doskonale smakuje skropiona oliwką z oliwek, dodatkową posypką z sera parmezan lub świeżą rukolą.
Niewykorzystane ciasto można zamrozić.
Przepis dodał użytkownik jac_haj
Podziel się opinią
Komentarze