Trwa ładowanie...
d1y1428
22 stycznia 2013, 15:25

Domowa pizza jak z włoskiej restauracji

Przepis
4.9
(40 głosów)
Oceń:
d1y1428
Składniki
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • Sos pomidorowy (w innych moich przepisach)
  • Dodatki: wedle uznania. Ja najbardziej lubię: mozarella, oliwki, szynka szwarcwaldzka, cebula, pieczarki, papryczka peperoni. Żona: mozarella, szynka szwarcwaldzka, pieczarki, świeża rukola (nakładana po wypieku)
Przepis

Do ciepłej wody znajdującej się w miseczce dodaj cukier oraz rozdrobnione drożdże. Mieszaj delikatnie, aż do momentu rozpuszczenia drożdży. Odstaw na 10 minut.
Mąkę z solą połącz w misce. Dodaj oliwę oraz rozpuszczone w wodzie drożdże zmieszane z cukrem, całość mieszaj aż do połączenia się wszystkich składników.
Posyp blat lub stolnicę mąką, wyłóż ciasto, uformuj je w kulę i rozpocznij ugniatanie. Wyrabiaj ciasto przez około 8-10 minut tak aby wszystkie składniki tworzyły jednolitą masę pozbawioną grudek i nie przyklejającą się do rąk ani do powierzchni roboczej. Wyrobione ciasto podnieś i rzuć kilkukrotnie o blat, uaktywniając gluten.
Gotowe ciasto umieść w natłuszczonej oliwą misce i przykryj czystą ściereczką. Odstaw na godzinę.
Wyrośnięte ciasto umieść na blacie i uformuj z niego wałek, który podziel na 4-5 równych porcji z których uformuj kulki. Kulki uformuj ręcznie lub wałkiem w placek pizzy średnicy ok. 20-30 cm. Ciasto umieść na łopatce posypanej mąką, posmaruj sosem oraz dodaj dowolnie skomponowane dodatki, zostawiając wolne brzegi.
A teraz najważniejsze: wypiek pizzy. W domowym piekarniku żeby uzyskać efekt taki jak w dobrych restauracjach, używających piecy do pizzy, musimy zaopatrzyć się w specjalny kamień - Home Pizza Stone (pizza-stone.pl). Po rozgrzaniu kamienia w domowym piekarniku do 250 st.C, zsuń pizzę na kamień i piecz przez ok.4-5 minut (czas pieczenia zależy od grubości uformowanego ciasta i temperatury piekarnika).
Upieczona pizza doskonale smakuje skropiona oliwką z oliwek, dodatkową posypką z sera parmezan lub świeżą rukolą.
Niewykorzystane ciasto można zamrozić.

Przepis dodał użytkownik jac_haj

Podziel się opinią

15
9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1y1428
d1y1428
d1y1428
Więcej tematów
d1y1428

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj