Trwa ładowanie...
d31ml8h
d31ml8h

Dieta koszerna

Dieta koszerna to rodzaj diety opartej na obowiązujących w prawie żydowskim regułach, które określają dozwolone do spożycia produkty. Reguły te oparte są na zasadach spisanych w Torze, czyli najważniejszym tekście judaizmu. Przepisy diety koszernej 123RF
Dieta koszerna to rodzaj diety opartej na obowiązujących w prawie żydowskim regułach, które określają dozwolone do spożycia produkty. Reguły te oparte są na zasadach spisanych w Torze, czyli najważniejszym tekście judaizmu. Przepisy diety koszernej

Dieta koszerna to rodzaj diety opartej na obowiązujących w prawie żydowskim regułach, które określają dozwolone do spożycia produkty. Reguły te oparte są na zasadach spisanych w Torze, czyli najważniejszym tekście judaizmu. Przestrzeganie tych zasad jest obowiązkiem ortodoksyjnych Żydów.

W diecie koszernej dzieli się potrawy na trzy rodzaje: mleczne, neutralne i mięsne. Tora mówi "Nie będziesz gotował koźlęcia w mleku matki". Wynika z tego główne założenie diety koszernej: nie wolno łączyć ze sobą potraw mięsnych i mlecznych. Spożywanie ich musi odbywać się w określonych odstępach czasu, a co więcej, potrawy te nie mogą być przygotowywane razem. Żydowskie rodziny posiadają oddzielne komplety naczyń, sztućców czy oddzielne zlewy, które są niezbędne, żeby przestrzegać tych zasad.

Jeżeli chodzi o potrawy neutralne, do których zalicza się te przygotowane z produktów roślinnych, można je łączyć i z mięsnymi i z mlecznymi. Zanim jednak przygotuje się takie danie, należy upewnić się, że warzywa zostały odpowiednio oczyszczone i nie ma na nich żadnych owadów. Wśród potraw neutralnych są też przyprawy, jaja ptaków koszernych, miód i koszerne ryby (posiadają łuski i płetwy). Całkowicie wykluczone z diety są owoce morza i niektóre ryby, takie jak jesiotry czy węgorze.

Najwięcej ograniczeń w tym rodzaju diety dotyczy mięsa. Dozwolone jest jedynie mięso zwierząt parzystokopytnych i przeżuwających. Zaliczamy do nich krowy, cielęta, sarny, jelenie, owcy, kozy. Nie wolno jeść świń, dzików, koni ani królików. Koszerne są również kury, kaczki, gęsi i indyki. Mięso zwierząt chorych jest zakazane. Podobnie jak w diecie halal, również o możliwości spożycia decyduje sposób, w jaki dane zwierzę zostało uśmiercone. Szochet, czyli wykwalifikowany specjalista dokonujący uboju rytualnego, używa do uboju bardzo gładkich i ostrych noży, co powoduje, że zwierzę nie odczuwa bólu. Śmierć jest natychmiastowa, co sprawia, że ubój koszerny uznawany jest za najbardziej humanitarny.

d31ml8h

d31ml8h
d31ml8h
d31ml8h