Trwa ładowanie...
d3450at

Dieta hinduska

123RF
Źródło: 123RF

Dieta hinduska jest idealnym sposobem odżywiania dla osób wytrwałych. Hindusi uważają, że nadwaga to objaw zaburzenia równowagi w organizmie. Aby ją przywrócić potrzebne jest przygotowanie odpowiednio zbilansowanego jadłospisu, który nie tylko pomoże w zgubieniu zbędnych kilogramów, ale również wpłynie na pozytywne samopoczucie. Dieta ta polega na wybraniu sobie jednej potrawy bądź trzech składników z piramidy żywieniowej i jedzenie ich przez kolejne 7-14 dni. Wśród tych składników nie mogą znajdować się słodycze, ziemniaki ani tłuszcze, a produkty węglowodanowe powinno się spożywać w mniejszej ilości. W taki sposób przyjmuje się jedynie 1200 kalorii dziennie, a w ciągu tygodnia można schudnąć nawet 3 kg.

Przy stosowaniu tej diety trzeba uważać na efekt jo-jo. W dawnych czasach stosowano tę pochodzącą z Indii dietę głównie u kobiet w ciąży, które przez porodem wybierały swoje ulubione danie i jadły je przez 4 tygodnie w dowolnych ilościach. Pomagało im to wrócić do sylwetki sprzed ciąży. Obecnie zmodyfikowano ten model diety i ograniczono ją do wyboru jedynie trzech produktów: białkowego, warzywnego i owocowego. To z nich tworzy się jadłospis.

Podstawową zasadą tej diety jest dobranie pokarmów tak, aby ich spożywanie pomogło uzyskać równowagę duchową. Zgodnie z jej teorią, osoby, które jedzą dużo mięsa i piją alkohol, mogą być otępiałe, senne i pozbawione energii. Dobór produktów z równoważącej grupy energetycznej ma pomóc w zrównoważeniu działania zmysłów. Nadmiar jedzenia według zwolenników diety hinduskiej prowadzi do wstrząsów i deregulacji.

Inną odmianą diety hinduskiej jest dieta ajurwedyjska. Opiera się ona na świeżych, nieprzetworzonych składnikach. Ta filozofia mówi o tym, że w każdym człowieku dominuje jeden z typów urodzeniowych: vata, pitta lub kapha. Osoby, u których dominuje poszczególny typ urodzeniowy, powinny wzbogacać swoją dietę o konkretne produkty odpowiednie dla tego typu.

d3450at
d3450at
d3450at
Więcej tematów
d3450at