Trwa ładowanie...
d13qfln

Dieta halal

123RF
Źródło: 123RF

Dieta halal związana jest bezpośrednio z religijnością. Wyznawcy islamu żyją zgodnie z zasadami szariatu. Szariat mówi o tym, co mogą robić wyznawcy islamu a czego im nie wolno. Halal w języku arabskim oznacza to, co dozwolone przez prawo islamskie a haram to, co zakazane. Wśród towarów haram, czyli tych uznawanych za nieczyste, znajduje się przede wszystkim wieprzowina. Oprócz niej na liście zakazanych do spożywania produktów widnieje mięso zwierząt domowych i pociągowych, zwierząt lądowych, które nie posiadają i tych nieposiadających zewnętrznego ucha. Także nie wolno spożywać mięsa zwierząt, które zostały uśmiercone nieprawidłowo, zwierząt mięsożernych i krwi. Zakazany jest również alkohol i środki odurzające.
Ubój rytualny, z którego pozyskuje się jedyne możliwe do spożycia mięso, kieruje się swoimi zasadami. Osobą odpowiedzialną za ubój jest zawsze muzułmanin. Zwierzę powinno być skierowane w kierunku Mekki. Mężczyzna rani przytomne zwierzę w tętnicę szyjną i wykrzykuje "Bismillah" czyli "W imię Boga". Zwierzę musi jak najszybciej pozbyć się nieczystej krwi, dlatego używa się w tym celu bardzo ostrego narzędzia. Głównie je się wszelki drób: kurczaki, gołębie, perliczki, indyki, gęsi i kaczki, a także mięso kóz, owiec, wielbłądów, wołowinę, króliki, ryby roślinożerne i dziczyznę.

Poza składnikami halal, dieta arabska bogata jest w przyprawy. Najczęściej używany jest szafran, kardamon, cynamon, tymianek, oregano, kurkuma, curry. Dania zawierają dużą ilość warzyw, z których wykorzystywane są głównie: ogórki, bakłażany, pomidory, papryka, zielony groszek, cukinia, pietruszka, czosnek, cebula. Jadłospis obejmuje również ryby, baraninę, drób, wołowinę i cielęcinę.

d13qfln
d13qfln
d13qfln
Więcej tematów
d13qfln