Diabelskie żeberka
- Składniki:
- 1,2 - 1,5 kg chudych żeberek wieprzowych
- sól i świeżo zmielony pieprz
- Marynata:
- 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka keczupu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka utartego imbiru
- szczypta goździków (najlepiej mielonych)
Dzień przed pieczeniem przygotować marynatę do żeberek z wymienionych składników. Żeberka pokroić na kawałki z jednym żebrem, umyć, osuszyć. Włożyć do głębokiego naczynia, natrzeć marynatą i dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub na 12 godzin. Od czasu do czasu żeberka odwrócić.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żeberka wyjąć z marynaty, doprawić solą i pieprzem. Pojedynczą warstwę rozłożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę, często odwracając i smarując marynatą, aż równomiernie się zrumienią, a mięso będzie miękkie i dobrze odchodzące od kości.
Upieczone żeberka wyjąć z piekarnika i wyłożyć na ogrzany półmisek.
Przepis dodał użytkownik pmakowska3
Podziel się opinią
Komentarze