Deser piernikowy z frużeliną żurawinową
- Na deser:
- resztki miękkiego piernika lub pierniczków (w czekoladzie lub lukrze), pokruszone, mogą być z bakaliami
- śmietana kremówka 30% ubita na sztywno z łyżeczką cukru pudru (do smaku, dodawanego na koniec ubijania)
- kilka łyżek frużeliny żurawinowej
- Frużelina żurawinowa:
- 500 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 1 - 1,25 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozrobionej w dwóch łyżkach wody
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
Owoce wymieszać z cukrem, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Owoce puszczą na pewno dużo soku. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać. Żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw je zmiksować z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu, nie być gęsta jak galaretka, ale lejąca.
W pucharkach na dnie układać okruszki piernikowe, na nie kłaść bitą śmietanę, dekorować frużeliną z żurawiny.
Przepis jest na sporą ilość frużeliny - można ją podawać z ciastami świątecznymi.
Smacznego!
Przepis poleca Dorota Świątkowska
Podziel się opinią
Komentarze