Deser jogurtowo-truskawkowy
- około 0,5 kg truskwek
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 1 czubata łyżka cukry waniliowego
- żelatyna
- woda
2 łyżeczki żelatyny zalać odrobiną zimnej wody. Jogurt z 2 łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym wymieszać najlepiej mikserem. Odlać około pół szklanki jogurtu do dekoracji. Do żelatyny dolać odrobinę ciepłej wody i ja rozpuścić, a następnie dodać do masy jogurtowej. Następnie wlać masę do połowy wysokiej szklanki i wstawić do lodówki aż stężeje. Truskawki umyć, obrać z szypułek. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji,a resztę z miksować, mogą pozostać grudki. Dodać łyżkę cukru pudru i 1 łyżkę żelatyny, przygotowanej w taki sam sposób jak wcześniej. Truskawki delikatnie wlać do szklanki na biała warstwę do około 2/3 wolnego miejsca, pozostawiając odrobinę do dekoracji. Jak truskawki delikatnie zastygną polać je pozostałym jogurtem, na środku zrobić kleksa z pozostałych zmiksowanych truskawek i udekorować świeża truskawką.
Przepis dodał użytkownik meg_f
Podziel się opinią
Komentarze