Daquas tort bezowy
- Na 2 blaty bezowe
- 6 białek
- 300 gr cukru kryształ
- pół łyżeczki octu balsamicznego
- Masa
- 500 gr serka mascarpone,
- 2 łyżeczki kajmaku krówka
- 200 ml śmietany 36%
- pół szklanki cukru kryształ
- 100 gr orzechów włoskich
- 6 daktyli
- 6 śliwek kalifornijskich
Bezy dwie :) piekę wieczorem przed podaniem ciasta gościom
6 białek ubijam ze szczyptą soli
300 gr cukru kryształ dosypuję po łyżeczce
pół łyżeczki octu balsamicznego
Dzielę na równe porcje. Układam dwa koła formując "poszarpany wzór" (średnica ok 24 cm) na papierze do pieczenia, na blaszce ruszt, środkowy poziom, termoobieg 180 stopni 5 min, zmniejszam na 140 stopni. Piekę 1,5 godz. Zostawiamy na dobrych parę godzin.Masa
500 gr serka mascarpone, według mnie koniecznie Piątnica - ubijam z 2 łyżeczkami kajmaku krówka
200 ml śmietany 36% ubijam w osobnym naczyniu
łączę serek i śmietanę
na patelnie wsypuję pół szklanki cukru kryształ i karmelizuję, dodaję 100 gr orzechów włoskich (koniecznie przeglądam orzeszek po orzeszku eliminując skorupki), szybko obracam i wyjmuję na papier do pieczenia, pozostawiam do ostygnięcia aby potem pokruszyć
6 daktyli drobno pokrojonych
6 śliwek kalifornijskich kroję w paseczki
Dodaję bakalie do masy.Beza na spód, masa w środek, beza na górę. Posypuję cukrem pudrem i kakao.
Przepis dodał użytkownik Razemprzystole
Podziel się opinią
Komentarze