Danie chińskie
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1 papryka czerwona
- 30 dag pieczarek
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 3-4 łyżki wody
Filety z kurczaka pokroić w kostkę, posypać chili i wymieszać. Paprykę pokroić w paseczki, pieczarki w plasterki. Zrobić ciasto: 2 jajka roztrzepać w misce mikserem z mąką ziemniaczaną. Filety włożyć do ciasta. Rozgrzać dość dużo oleju na głębokiej patelni. Wrzucać kostki fileta obtoczone w cieście i usmażyć na złoty kolor. Gdy filety się usmażą odlać olej, zostawić odrobinę na dnie patelni, wrzucić paprykę i pieczarki, smażyć 3-4 minuty ciągle mieszając. Przygotować zalewę: 1/4 szklanki sosu sojowego (nie więcej bo będzie za słone) wymieszać z wodą. Zalewę wlać na patelnię do mięsa i jeszcze chwilę mieszając podgotować. Podawać z ryżem.
Przepis dodał użytkownik bozena.kowalewska6
Podziel się opinią
Komentarze