Czerwone buraczki w sosie jogurtowo-czosnkowym
- Buraki czerwone, 1 kg
- Jogurt naturalny, 1 szklanka
- Majonez, 1/2 szklanki
- Czosnek, 5 ząbków
- Sól, cytryna, cukier,pieprz do smaku
- Świeży koperek, 1 pęczek
1. Buraki ugotować w osolonej wodzie, dodać odrobinę soku z cytryny żeby zachować naturalny kolor buraków. Po ugotowaniu ostudzić i pokroić w ćwiartki. Przełożyć do miski.
2. Przygotować sos: Jogurt połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojony koperek. Kilka gałązek koperku zostawić do dekoracji. Całość doprawić wg uznania, wymieszać i wlać do buraczków. Przemieszać i udekorować. Gotowe :)
Nadaje się do wszelkiego mięsiwa i wspaniale się z nim komponuje :) Smacznego :)
Przepis dodał użytkownik Pezetuk
Podziel się opinią
Komentarze