Czekoladowo-waniliowe baranki
- 250 g mąki pszennej
- 130 g cukru pudru
- 125 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 jajko
- 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego)
- 5 łyżek kakao
- starta skórka z połówki cytryny (opcjonalnie)
- białko z jednego jajka
Laskę wanilii przekroić na pół i wyciągnąć ziarenka za pomocą noża. Następnie wymieszać je z cukrem.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać posiekane masło. Składniki łączymy, aż powstaną grudki, następnie dodać rozbełtane jajko oraz cukier.
Na oprószonej mąką stolnicy zacząć wyrabiać ciasto, aż połączą się składniki. Masę dzielimy na pół - do jednej należy dodać kakao. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie zacząć układać na blasze baranki - formując białe kuleczki na tułów owieczki i brązowe na głowę i nóżki. Część należy przyciąć za pomocą małego nożyka. Wykałaczką zrobić oczko. Łączenia posmarować cienką warstwą białka. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach C, aż ładnie się zarumienią.
Podziel się opinią
Komentarze