Czekoladowa lawa
- Składniki na 6 porcji:
- 170 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 56 g mlecznej czekolady, posiekanej
- 140 g masła
- pół szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru pudru
- 3 duże jajka
- 3 duże żółtka
- 2 łyżki soku pomarańczowego
1. Przygotowujemy 6 foremek smarując je masłem i posypując kakao, tak przygotowane foremki wkładamy do lodówki. Warto przygotować je trochę wcześniej, żeby chociaż godzinę chłodziły się w lodówce.
2. Czekoladę i masło roztapiamy w małym rondelku, często mieszając. Gdy składniki się połączą odstawiamy rondelek z ognia w celu przestygnięcia.
3. Masę czekoladową przelewamy do miski, dodajemy cukier, mąkę i miksujemy do połączenia. Dodajemy jajka i żółtka, sok pomarańczowy, miksujemy.
4. Gotową masę rozlewamy do foremek, wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy około 10- 15 minut. Oczywiście wszystko zależy od piekarnika.
5. Wierzch babeczek powinien być wypieczony, a spód płynny. Gorące wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z foremek i przekładamy na talerz.
6. Podawać gorące z dodatkiem owoców, lodów. Ja podałam z dżemem żurawinowym.
Przepis dodał użytkownik patisonwkuchni
Podziel się opinią
Komentarze