Trwa ładowanie...
d10nm0k
04-01-2015 22:33

Czekoladowa lawa

Przepis
4.5
(2 głosy)
Oceń:
d10nm0k
Składniki
  • Składniki na 6 porcji:
  • 170 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 56 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 140 g masła
  • pół szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
Przepis

1. Przygotowujemy 6 foremek smarując je masłem i posypując kakao, tak przygotowane foremki wkładamy do lodówki. Warto przygotować je trochę wcześniej, żeby chociaż godzinę chłodziły się w lodówce.

2. Czekoladę i masło roztapiamy w małym rondelku, często mieszając. Gdy składniki się połączą odstawiamy rondelek z ognia w celu przestygnięcia.

3. Masę czekoladową przelewamy do miski, dodajemy cukier, mąkę i miksujemy do połączenia. Dodajemy jajka i żółtka, sok pomarańczowy, miksujemy.

4. Gotową masę rozlewamy do foremek, wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy około 10- 15 minut. Oczywiście wszystko zależy od piekarnika.

5. Wierzch babeczek powinien być wypieczony, a spód płynny. Gorące wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z foremek i przekładamy na talerz.

6. Podawać gorące z dodatkiem owoców, lodów. Ja podałam z dżemem żurawinowym.

Przepis dodał użytkownik patisonwkuchni

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d10nm0k
d10nm0k
d10nm0k
Więcej tematów
d10nm0k