Czekoladki z marcepanem.
- 100 g marcepanu
- 100 g czekolady (gorzkiej albo mlecznej, wedle preferencji)
- 12 orzechów lub migdałów
1. Z marcepanu wykonujemy 12 kulek, w każdą z nich, do środka wkładamy orzecha albo migdał. Formujemy idealne kulki i układamy na papierze do pieczenia, niezbyt gęsto.
2. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Jeśli chcemy zrobić je perfekcyjnie to temperujemy czekoladę. Czekoladą polewamy każdą kulkę, pozwalamy by ściekła i lekko stężała.
3. Wtedy odwracamy kulki na drugą stronę i polewamy czekoladą. Czekoladki będą mieć nieregularne kształty, ale tak może być jeśli robimy je ręcznie. Obdarowany na pewno doceni naszą pracę, warto go powiadomić o orzechach w środku! ;)
Przepis dodał użytkownik patisonwkuchni
Podziel się opinią
Komentarze