CYTRYNOWO KOKOSOWY SERNIK NA ZIMNO
- składniki (na tortownicę o śr. ok. 24 cm)
- Spód
- 300 g pierniczków
- 100 g stopionego masła
- Masa cytrynowa
- 500 g serków homogenizowanych
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 łyżki cukru pudru
- Masa kokosowa
- 500 g Serka Mascarpone
- 2 łyżki żelatyny
- 10 łyżek likieru kokosowego
- 3-4 łyżki cukru pudru
Spód
Pierniczki drobno pokruszyć najlepiej blenderem, dodawać stopniowo dodać stopione masło i wymieszać, przełożyć do tortownicy wyrównać i wstawić najlepiej do zamrażalnika 30 minut aby się schłodziło.
Masa cytrynowa
Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić aby wystygła. Serki utrzeć z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Gdy masa cytrynowa zacznie tężec wylać na schłodzone pierniczki, i wstawić do lodówki.
Masa kokosowa
Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, cały czas miksując na najniższych obrotach dodawać po łyżce likier kokosowy, na końcu dodać przestygniętą żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę kokosową wylać, na stężałą masę cytrynową. Całości posypać wiórkami kokosowymi i wstawić na 2 godziny do lodówki aby sernik stężał
Przepis dodał użytkownik RAROSSA
Podziel się opinią
Komentarze