Cynamonowa szarlotka babuni
- 2,5 szklanki maki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- masło
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 kg jabłek
- cukier
- cynamon
- 2 łyzki bułki tartej
- lody śmietankowe
1.Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia.dodaj do nich masło i jajka,a następnie wyrób gładkie ,niezbyt ścisłe ciasto.Owiń je folią spożywczą i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.
2.Podziel ciasto na 2 części.Jedną rozwałkuj na blasze posmarowanej tłuszczem i przesypanej maką.Ponakłuwaj widelcem i podpiecz w 180 stopniach C. do zrumienienia.
3.Jabłka obierz,pokrój w kostkę,podlej wodą i duś na niewielkim ogniu ( powinny pozostać nieduże grudki).Następnie dodaj cukier i cynamon do smaku.
4.Zrumienione ,lekko schłodzone ciasto posyp 1 łyżką bułki tartej,wyłóż mus jabłkowy,po czym posyp resztą bułki tartej.Przykryj startą na tarce drugą częścią ciasta.
5.Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.Podawaj na ciepło z lodami.
Przepis dodał użytkownik wiwona42
Podziel się opinią
Komentarze