Cudaczki karnawałowe
- 2,5 szklanki mąki
- 10 dag masła
- 6 jaj
- 2 szklanki wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wodę zagotuj z masłem i solą, do wrzącej wsyp mąkę i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż masa stanie się szklista.
Odstaw ją do przestygnięcia, a następnie dodawaj po jednym jaju i ucieraj, aż uzyskasz jednolitą masę. Przykryj ją i wstaw na godzinę do lodówki.
Do rondla wlej olej na wysokość 3-4 cm i dobrze go rozgrzej. Wyjmij ciasto z lodówki i, nabierając łyżeczką, wkładaj je do gorącego tłuszczu.
Po usmażeniu z obu stron na złoty kolor wyjmij placuszki łyżką cedzakową i osącz je nadmiaru tłuszczu na bibule.
Na końcu - już na półmisku - grubo obsyp cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Podziel się opinią
Komentarze