Clafoutis z ricottą, zielonym groszkiem i boczkiem
- 300 g zielonego groszku
- 2 jajka
- 100 g boczku
- 100 g ricotty
- 50 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 250 ml śmietany 30%
- 50 g startego sera gruyere
- posiekanych liści mięty
- masło do wysmarowania formy
- sól, pieprz do smaku
Zmrożony groszek wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Następnie hartujemy w lodowatej wodzie i odcedzamy.
Jajka ubijamy za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki z ricottą i mąką. Dodajemy pokrojony w małe paski boczek, śmietanę, ser, sól, pieprz i posiekane liście mięty. Całość dobrze mieszamy.
Kokilki lub formy do zapiekania smarujemy masłem. Do każdej wkładamy groszek i zalewamy masą. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli przygotowujemy clafoutis w jednej formie, to pieczemy je 40 minut.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze