Ciasto z masą kokosową
- Ciasto:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 0,75 szklanki mąki
- 0,25 szkanki kakao
- proszek do pieczenia
- Krem:
- 1 kostka masła
- 0,75 szkalni mleka
- 200 g wiórek kokosowych
- 150 g cukru
- kieliszek spirytusu
- Ponadto:puszka ananasów
Ciasto:
Jajka utrzeć z cukrem, dodac mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, lekko zmiksować. Biszkop wylać na blaszke, pieczemy 35-40 min w piekarniku w tem. 180C.
Krem:
Do gotującego mleka dodajemy cukier i gotujemy ok 5 minut, wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy jeszcze przez kolejne 5 min.
Tak powstałą masę studzimy. Ucieramy masło na puszysty krem, stopniowo dodajemy masę kokosową i ucieramy. Na koniec dodajemy kieliszek spirytusu.
Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie części i przekładamy masą.
Wierzch sarujemy jeszcze cieniutko masą, układamy ananasy i zalwamy tężejącą galaretką.
Przepis dodał użytkownik otylia-sieczka
Podziel się opinią
Komentarze