Trwa ładowanie...
d363hmf
26-03-2014 14:57

Ciasto z knedli truskawkowych

Przepis
4.7
(6 głosów)
Oceń:
d363hmf
Składniki
  • Ciasto:
  • 125 g mąki
  • 70 g masła
  • 70 g cukru pudru + 1 łyżeczka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
    • Masa:
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kakao do posypania
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 litr mleka
    • Dodatki:
  • 1 opakowanie knedli z owocami (wykorzystane Knedle z truskawkami Nordis)
Przepis

Składniki podane są na małą blachę.
Gotujemy knedle według przepisu na opakowaniu. Przecedzamy łyżką cedzakową i odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, z masłem i cukrem pudrem. Wyrabiamy gładkie ciasto i wykładamy nim spód oraz brzegi formy.
Zimne knedle należy przepołowić na pół ostrym, gładkim nożem lub napiętą nitką. Połówki knedli układamy na cieście.
Budyń z dodatkiem cukru i cukru waniliowego gotujemy na mleku, a następnie wylewamy na knedle.
Ciasto pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu).
Śmietanę ubijamy, dodajemy 1 łyżeczkę cukru pudru i rozpuszczoną żelatynę (żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy ok. 4 łyżkami zimnej wody – tą mieszankę dodajemy do śmietany jeszcze zanim zrobi się twarda). Masę rozprowadzamy równomiernie na budyniu i oprószamy kakao.
Ciasto z knedli najlepiej zjeść niedługo po wyjęciu z piekarnika. Po włożeniu ciasta do lodówki knedle zaczynają twardnieć i urok tego przepisu mija.

Przepis poleca TanioSzybkoSmacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d363hmf
d363hmf
d363hmf
Więcej tematów
d363hmf