Ciasto z knedli truskawkowych
- Ciasto:
- 125 g mąki
- 70 g masła
- 70 g cukru pudru + 1 łyżeczka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- Masa:
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- kakao do posypania
- 250 ml śmietanki kremówki
- 1 litr mleka
- Dodatki:
- 1 opakowanie knedli z owocami (wykorzystane Knedle z truskawkami Nordis)
Składniki podane są na małą blachę.
Gotujemy knedle według przepisu na opakowaniu. Przecedzamy łyżką cedzakową i odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, z masłem i cukrem pudrem. Wyrabiamy gładkie ciasto i wykładamy nim spód oraz brzegi formy.
Zimne knedle należy przepołowić na pół ostrym, gładkim nożem lub napiętą nitką. Połówki knedli układamy na cieście.
Budyń z dodatkiem cukru i cukru waniliowego gotujemy na mleku, a następnie wylewamy na knedle.
Ciasto pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu).
Śmietanę ubijamy, dodajemy 1 łyżeczkę cukru pudru i rozpuszczoną żelatynę (żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy ok. 4 łyżkami zimnej wody – tą mieszankę dodajemy do śmietany jeszcze zanim zrobi się twarda). Masę rozprowadzamy równomiernie na budyniu i oprószamy kakao.
Ciasto z knedli najlepiej zjeść niedługo po wyjęciu z piekarnika. Po włożeniu ciasta do lodówki knedle zaczynają twardnieć i urok tego przepisu mija.
Przepis poleca TanioSzybkoSmacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze