Trwa ładowanie...
d1644l1
26-03-2014 14:57

Ciasto z knedli truskawkowych

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1644l1
Składniki
  • Ciasto:
  • 125 g mąki
  • 70 g masła
  • 70 g cukru pudru + 1 łyżeczka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
    • Masa:
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kakao do posypania
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 litr mleka
    • Dodatki:
  • 1 opakowanie knedli z owocami (wykorzystane Knedle z truskawkami Nordis)
Przepis

Składniki podane są na małą blachę.
Gotujemy knedle według przepisu na opakowaniu. Przecedzamy łyżką cedzakową i odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, z masłem i cukrem pudrem. Wyrabiamy gładkie ciasto i wykładamy nim spód oraz brzegi formy.
Zimne knedle należy przepołowić na pół ostrym, gładkim nożem lub napiętą nitką. Połówki knedli układamy na cieście.
Budyń z dodatkiem cukru i cukru waniliowego gotujemy na mleku, a następnie wylewamy na knedle.
Ciasto pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu).
Śmietanę ubijamy, dodajemy 1 łyżeczkę cukru pudru i rozpuszczoną żelatynę (żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy ok. 4 łyżkami zimnej wody – tą mieszankę dodajemy do śmietany jeszcze zanim zrobi się twarda). Masę rozprowadzamy równomiernie na budyniu i oprószamy kakao.
Ciasto z knedli najlepiej zjeść niedługo po wyjęciu z piekarnika. Po włożeniu ciasta do lodówki knedle zaczynają twardnieć i urok tego przepisu mija.

Przepis poleca TanioSzybkoSmacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1644l1
d1644l1
d1644l1
Więcej tematów
d1644l1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj