Trwa ładowanie...
d13kmnu
27 stycznia 2009, 18:02

Ciasto z kapusty nadziewane rybami

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d13kmnu
Składniki
  • ? 1 kapusta pekińska
  • ? 250 g filetu z lina
  • ? 250 g filetu z pstrąga
  • ? 250 g filetu z łososia norweskiego
  • ? 1 pęczek szczypiorku
  • ? 125 g masła
  • ? 2 łyżki soli gruboziarnistej
  • ? sól i pieprz do smaku
  • ? cytryna
Przepis

Jak to zrobić:
1. Wytnij głąb z kapusty, żeby oddzielić liście. Umyj dokładnie każdy z nich.
2. Zagotuj w garnku 3 litry wody z 2 łyżkami gruboziarnistej soli. Pojedynczo wrzucaj po kilka liści do wody. Chodzi o to, żeby odrobinę zmiękły we wrzątku, ale żeby się nie rozgotowały.
3. Wyjmuj liście pojedynczo i od razu hartuj je w misce z zimną wodą z lodem. Dzięki temu będą miękkie ale jednocześnie jędrne. Każdy liść osusz ściereczką.
4. Rozpuść masło w garnuszku.
5. Przełóż wszystkie filety ryb do zamrażalnika na 5 minut.
6. Wyłóż liśćmi kapusty jeden z pojemników parowara. Liście powinny na siebie zachodzić i wystawać poza brzegi naczynia, żeby można było potem je zawinąć je do środka. Posmaruj liście rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka. Posyp solą i pieprzem.
7. Pokrój lina i pstrąga w kosteczkę.
8. Filet z łososia pokrój na cieniutkie plasterki.
9. Posiekaj szczypiorek.
10. Plasterkami łososia wyłóż dno pojemnika z kapustą, plasterki ryby powinny na siebie zachodzić. Posmaruj je masłem. Posól, posyp pieprzem i szczypiorkiem.
11. Posyp łososia kawałkami lina i pstrąga.
12. Ułóż po kolei następne warstwy w kolejności: łosoś smarowany masłem, sól, pieprz, szczypiorek, kawałki lina i pstrąga, znów łosoś itd.) aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinien znaleźć się łosoś. Ugnieć wszystko wnętrzem dłoni.
13. Zawiń wystające liście kapusty, żeby przykryć nadzienie. Jeśli trzeba połóż kilka liści na wierzch.
14. Gotuj na parze ok. 25 min.
15. Wyjmij całość z foremki i pokrój na 6 części na desce do krojenia. Rozłóż na talerze, i serwuj gorące z cytryną i odrobiną masła.

Przepis dodał użytkownik zagadkaa21

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d13kmnu
d13kmnu
d13kmnu
Więcej tematów
d13kmnu

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj