Ciasto z gruszkami
- CIASTO:
- 4-5 gruszek
- sok z 1/2cytryny
- 12 dag masła lub margaryny
- 8 dag cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- 20 dag mąki
- 8 dag mielonych migdałów
- 1/2proszku do pieczenia
- 5 ml mleka
- MASA BEZOWA:
- Łyżeczka soku z cytryny
- 2 białka
- 12 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka wiórków kokosowy
- 1 łyżka galaretki porzeczkowej
Gruszki obrać, pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ owoców skropić sokiem z cytryny. Miękkie masło utrzeć na kremową masę z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i szczyptą soli. Ucierając wbijać po 1 jajku. Następnie nie przerywając ucierania dosypywać mąkę, migdały i proszek do pieczenia. Na koniec dolać mleko. Tortownicę o średnicy 26cm nasmarować tłuszczem. Następnie umieścić w niej ciasto, wyrównać. Na powierzchni ułożyć okrąg z gruszek, kierując węższe części owoców do środka. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 175stC. Piec ok. 40-45 minut. W tym czasie przygotować masę bezową; białko ubić na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Ubijając dosypywać cukier i cukier waniliowy. Sztywną pianę umieścić w szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy. Po 25 minutach pieczenia wyjąć ciasto z piekarnika i za pomocą szprycy zrobić na nim 8 dużych kleksów z masy bezowej. Posypać wiórkami kokosowymi, ponownie wstawić do piekarnika i piec pozostałe 15-20 minut. Gotowe ciasto wyjąc z piecyka, chwilę
studzić w formie a następnie wyjąc z niej i przełożyć na kratkę kuchenną. Ostudzone udekorować galaretką, oprószyć cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze