Ciasto toffi z krakersami
- 400 g krakersów
- 4 żółtka
- 3/4 szkl maki
- 1 op budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 3 i 1/2 szkl mleka
- 1/2 szkl śmietanki słodkiej 18%
- 250 g masła
- 1/2 szkl cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki likieru waniliowego
- 1 l śmietany kremówki
- 1 duża puszka mleka słodzonego skondensowanego
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g gorzkiej czekolady
Mleko skondensowane gotowac w puszce przez 2-3 godz zagotowujemy w dużym garnku 2 szklanki mleka, śmietankę i 1/2 szklanki cukru, do gotującej się masy dodajemy - cały czas intensywnie mieszając trzepaczką do piany - zmiksowane w blenderze 1 i 1/2 szkl mleka, żółtka, budyń i mąkę. Zdejmujemy z ognia, gdy masa będzie gęsta, dodajemy do gorącej masy pokrojone w kostkę masło, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Wmiksowujemy jeszcze ekstrakt waniliowy i likier. blaszkę wykładamy warstwą krakersów, nakładamy na nie jeszcze ciepłą masę budyniową. Przykrywamy kolejna warstwą krakersów. Ubijamy 1/2 l śmietany z mlekiem skondensowanym. wykładamy masę toffi na krakersy. Układamy ostatnią warstwę krakersów. Teraz ubijamy na sztywno resztę kremówki z cukrem waniliowym i 1 lyżeczką cukru. Nakładamy ją na wierzch ciasta. Posypujemy startą czekoladą.Wstawiamy do lodówki. Ciasto należy przygotować minimum dzień, a najlepiej dwa, przed podaniem. warstwy ciasta zaczynając od dołu: krakersy masa budyniowa krakersy śmietana
toffi krakersy bita śmietana starta czekolada
Przepis dodał użytkownik niunius173
Podziel się opinią
Komentarze