CIASTO TOFFI
- Ciasto ? składniki:
- - 3 szklanki mąki
- - 4 żółtka
- - ? szklanki cukru pudru
- - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- - 1 łyżka śmietany
- - ? margaryny
- Z wymienionych wyżej składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części i upiec 2 placki.
Placki przełożyć bitą śmietaną (2 szt. ? śmietana kremówka 30%, 200ml, do której dodajemy ? szklanki cukru oraz 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ? szklanki gorącego mleka ? zanim dodamy do śmietany, schłodzić). Na pierwszy placek nakładamy bitą śmietanę, następnie kładziemy na nią drugi placek, na którym równomiernie rozprowadzamy masę krówkową o smaku kajmakowym ? najlepiej Bakalland.
Wierzch posypujemy płatkami migdałów (uprzednio podrumienimy je na patelni) lub chrupiącymi orzechami włoskimi (np. Bakalland).
Przepis dodał użytkownik kwiatkiAli
Podziel się opinią
Komentarze