CIASTO ŚMIETANOWIEC
- Składniki: (na tortownicę 26 cm)
- 2 szklanki mleka
- 3/4- 1 szkl. gorącej wody
- 4 łyżki żelatyny
- 1 kg kwaśnej śmietany (np. 12 %)
- 3 galaretki o dowolnych smakach (lub więcej)
- 160 g cukru
Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody i odstawić do stężenia w dużych, głębokich talerzach. Można je zostawić w lodówce na noc. Mleko zagotować z cukrem i przestudzić. Żelatynę rozpuścić w ok. 1 szkl. gorącej wody. Śmietanę wlać do dużej miski, zmiksować z mlekiem i dodać ciepłą żelatynę (cienkim strumyczkiem) cały czas ubijając. Masę włożyć do lodówki żeby lekko stężała. Galaretki pokroić w kostkę, wyłożyć na dnie tortownicy i wylać na nie masę śmietanową. Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny (minimum), aby śmietowiec stężał.
sMACZNEGO:)
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze