Ciasto rafaello
- NA BISZKOPT:
- 6 jajek (może być 5)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- MASA MIGDAŁOWA:
- 1/2 śmietany kremówki
- 2 tabliczki białej czekolady
- 4 łyżki wiorek kokosowych
- 1 opakowanie platków migdałowych
- BITA ŚMIETANA:
- 1/2 smietany kremówki
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki żelatyny (bez gotowania
BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić w misce ze szczyptą soli na sztywną piane. Gdy piana będzie ubita, widelcem roztrzepać żółtka w szklance i dodać do piany, lekko mieszając łyżką , następnie wymieszać z cukrem, a na koncu wsypać mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlac do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
piec w temp. 220 stopni. Po upieczeniu ostudzić ciasto a nastepnie przekroić na dwa plastry i jeden pokruszyć.
MASA MIGDAŁOWA:
wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować. Gdy sie rozpuści czekolada gotować jeszcze 5 min. Do schłodzonej masy dodać pokruszony biszkopt i wymieszać. Następnie tą mase położyć na blat który pozostał.
BITA ŚMIETANA:
Ubić śmietanę ze składnikami na sztywno i włożyć na masę migdałową, posypać na końcu wiórkami kokosowymi.
Czas
pieczenia: to zależy szacowany czas całościowy to ok 1,5 godziny.
Przepis dodał użytkownik paula_mocarska
Podziel się opinią
Komentarze