Ciasto rabarbarowe z kokosem
Rabarbar to jeden z sezonowych produktów, który daje szerokie pole do popisu w kuchni. Słodko-kwaskowaty smak doskonale komponuje się w ciastach. W cieście w zestawieniu z wiórkami kokosowymi będzie pyszną propozycją na podwieczorek. Przepis prosto z bloga "Kulinarne przygody Gatity"
• 3 jajka
• 1 szklanka cukru
• 200 g mąki pszennej
• 1/2 łyżeczki sody
• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 120 g gęstego jogurtu naturalnego
• 90 g oleju
• 70 g wiórków kokosowych + 4 łyżki do posypania
• 400 g rabarbaru
• 2-3 łyżki cukru trzcinowego
Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem. Jajka ucieramy w misce razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując. Gdy wszystko się ładnie połączy, dodajemy naprzemiennie wiórki kokosowe, mąkę i jogurt. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, posypujemy je wiórkami. Rabarbar kroimy na dwucentymetrowe kawałki, układamy je na cieście i posypujemy cukrem. Ciasto pieczemy przez około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka", w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto studzimy, a przed podaniem posypujemy wiórkami. Uwaga ! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do przygotowania ciasta przyda się forma o wymiarach 25x25 cm.
Zobacz także: kiszone rzodkiewki - konkurencja dla ogórków i kapusty
Podziel się opinią
Komentarze