Ciasto ptysiowe parzone
- 100g masła,
- 200ml wody,
- 250g mąki,
- szczypta soli
- 5 całych jajek
Do niedużego garnka wlać wode nastepnie,do wody dodać masło najlepiej lekko pokrojone na mniejsze części oraz szczypte soli.
Gdy masło się roztopi dodawać mąke jednocześnie szybko mieszając powstałe ciasto warzechą aż masa stanie się coraz gęstsza ,a nastepnie powstanie z niej kula lśniąca odchodzaca od dna i boków garnka.Przygotowujemy sobie miske i mikser.
Do tak przygotowanego ciasta ,które powinniśmy przełożyć do miski dodajemy jajka po kolei jednocześnie mieszając;kiedy cała masa nam sie połaczy mamy ciasto już calkowicie gotowe.
Mozemy zrobić z niego ptysie,antenki do ozdób potraf itp...
Przepis dodał użytkownik elizabeth1304
Podziel się opinią
Komentarze