CIASTO ORZECHOWO-JABLKOWE
- Skladniki na biszkopt jeden zwykly drugi kakaowy - wg własnego przepisu
- Masa orzechowa:
- - 20 dag orzechow wloskich mielonych
- - 1/2 szkl mleka
- - 1/2 szkl. cukru
- - 1 kost. masla
- Masa jablkowa:
- -- 1 kg jablek
- - 2 lyzki cukru
- - galaretka cytrynowa
Mleko z cukrem i orzechami gotujemy na malym ogniu, tak aby sie nie przypalilo ok 5-7 min. Ostudzic i zimną masę orzechową zmiksowac z masłem. Nałozyc na biszkopt. Jablka obrac, zetrzec na grubej tarce i włożyć do garnka z 2 łyzkami cukr, uprazyc tak aby były miękkie i odparowaly sok. Następnie wsypac galaretkę (nie gotowac). Ostudzic i wyłożyc na 2-gi biszkopt. Biszkopty mozna nasączyc sokiem z cytryny. Na gore mozna wylac galaretkę lub polac polewą czekoladową .
Przepis dodał użytkownik Goplana
Podziel się opinią
Komentarze