Ciasto miodowe z orzechami laskowymi
- CIASTO
- 250 g masła
- 150 g mąki
- 220 g miodu
- 150 g mielonych orzechów laskowych
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- KREM
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g czekolady gorzkiej lub słodkiej
- 1 łyżeczka masła
Krok 1
Masło ucierać mikserem do białości, dodać miód i kolejno po jednym jajku. Mąkę połączyć z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodawać po łyżce do masy maślanej i miksować na najniższych obrotach. Tortownicę natłuścić, oprószyć bułką tartą i napełnić ciastem. Piec w 160 st.C przez ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawić do wystudzenia.
Krok 2
W tym czasie przygotować krem. Czekoladę połamać i rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Kremówkę podgrzewać w garnuszku aż do wrzenia, następnie dodać do czekolady i dokładnie połączyć. Ciepłą masę czekoladową wylać na wierzch ciasta i udekorować orzechami laskowymi. Schłodzić w lodówce. Podawać.
Smacznego! :)
Podziel się opinią
Komentarze