Ciasto metrowiec
- Ciasto:
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki kakao
- Krem:
- 1/2 litra mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy Winiary
- paczka margaryny
- 1 żółtko
Ciasto:
Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać resztę składników i wymieszać. Podzielić na dwie części. do jednej dodać 2 łyżki kakao. piec 50 min.
Krem:
Połowę mleka zagotować, do drugiej polowy dodać maki, cukier, cukier waniliowy i wymieszać, wlać na gotujące sie mleko i ugotować jak budyń, cały czas mieszając. odstawić do wystygnięcia.
1 paczkę margaryny utrzeć z żółtkiem i dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Upieczone i wystudzone placki pokroić w kromki. Kromki smarować kremem i sklejać kolorami na zmianę, ciemne jasne ciasto. gotowe ciasto można polać polewą.
Ciasto kroić pod skosem
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze