Ciasto jabłkowe z budyniem
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- szklanka cukru pudru
- 15 dag margaryny
- jajo
- sól
- Kruszonka:
- szklanka mąki krupczatki
- pół szklanki cukru pudru
- 15 dag margaryny
- jajo
- sól
- Masa:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 4 szklanki mleka
- 5 łyżek cukru
- 6 winnych jabłek
- Dodatkowo:
- cukier puder
- tłuszcz do formy
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, posiekać nożem, włożyć pozostałe składniki, zagnieść ciasto, zawinąć w folię, wstawić do lodówki na 2 godziny. Kruszonkę zagnieść tak jak ciasto, zawinąć w folię, włożyć do zamrażalnika. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do przestudzenia.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wylepić nim spód i boki wysmarowanej tłuszczem formy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temperaturze 200ºC. Zapieczony placek wyjąć z piekarnika, rozsmarować na nim budyń, ułożyć cząstki jabłek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach kruszonkę, równo rozłożyć na jabłka, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temperaturze 200ºC, wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia, posypać cukrem pudrem.
20 porcji po:
297 kcal, 4,2 g białka, 12,6 g tłuszczu, 20 mg cholesterolu, 1,4 g błonnika
Przepis poleca Kruche ciasta i ciasteczka
Podziel się opinią
Komentarze