ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
- ciasto
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do drożdży
- olejek pomarańczowy i cytrynowy - ja dodałam kilka kropelek małych
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 3 szklanki mąki (ja musiałam dodać więcej, żebym mogła ciasto jakoś umieścić w foremce)
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- 1/4 kostki roztopionego masła (moje miało 200 g, czyli dodałam 50 g)
- ok. 1 kg śliwek (tym razem każdą śliwkę pokroiłam w paski i wyłożyłam nimi całe ciacho
- kruszonka
- 100 g miękkiego masła
- 20 płaskich łyżek mąki
- 8 łyżek cukru
- 16 g cukru waniliowego
- lukier:
- cukier puder (ok. 1 szklanki, ale mozna więcej, mniej, w zależności od ilości pożądanego lukru)
- kilka kropel wrzątku
- aromat śmietankowy
wysokim naczyniu (użyłam miarki litrowej) rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, a gdy staną się płynne dodać szklankę ciepłego (ale NIE gorącego) mleka, wymieszać i zostawić do wypełnienia naczynia.
W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem na kogel mogel, a następnie dodać olejek pomarańczowy i cytrynowy.
Do utartych jajek dodać wyrośnięte drożdże i wsypać jednocześnie 3 szklanki mąki oraz pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Wymieszać kilka razy dużą łyżką i na końcu dodać roztopione, lekko ostudzone masło i jeszcze raz dobrze wymieszać. (W przepisie oryginalnym to już jest koniec, zero wyrabiania, jednak ja trochę się bałam takie kleiste coś włożyć do formy, więc podsypałam jeszcze mąką i minimalnie wyrobiłam i dopiero wtedy przełożyłam do formy - i tak było dość klejące, ale chociaż plastyczne).
Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie prostokątna - 25 x 35 cm) i ułożyć owoce - ja użyłam śliwek.
Aby zrobić kruszonkę należy mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i wyrobić palcami.
Ciasto posypać kruszonką (pół placka posypałam również cynamonem) i wstawić do nagrzanego do 50 stopni piekarnika na 20 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 165 stopni i piec przez ok. 20 - 25 minut (przed wyjęciem z pieca należy upewnić się, że ciasto w środku nie jest klejące przy pomocy drewnianego patyczka).
Ostudzone ciasto można polać lukrem, który robi się mieszając cukier puder z kilkoma kroplami wrzątku oraz aromatem śmietankowym, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze