Ciasto diabelskie
- 3/4 szklanki kakao
- 1 1/2 szklanki wrzącej wody
- 340 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki ubitej tłustej śmietany
- Krem czekoladowy
- 225 g miękkiego masła
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 1 szklanka przesianego cukru pudru
- 1 szklanka roztopionej i przestudzonej gorzkiej czekolady
1. Połączyć kakao i wodę w miseczce, dobrze wymieszać.
Odstawić do wystygnięcia.
Włożyć masło i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
Stopniowo dodawać cukier, ciągle ucierając, aż masa będzie gładka.
Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając.
2. Przesiać mąkę i mąkę kukurydzianą do miski, dodać sodę i sól.
Dodawać na przemian mieszankę mączną i kakaową do mieszanki jajecznej, ucierając.
3. Podzielić ciasto na trzy części.
Umieścić je na natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia okrągłych blachach o średnicy 22 cm.
Piec 20-25 minut (sprawdzić patyczkiem).
Zostawić ciasta w blachach na 5 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do ostygnięcia.
4. Przygotować krem, wkładając do miski masło i ucierając je na puszystą masę.
Wmieszać jajko, żółtka i cukier puder.
Dodać czekoladę i ucierać do uzyskania gęstej, kremowej masy.
Połączyć ciasta, przekładając je bitą śmietaną.
Wierzch i brzegi pokryć kremem.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze