Ciasto diabełek
- Biszkopt :
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- Masa do przełożenia:
- 3 serki waniliowe 200g
- 3 galaretki kolorowe +1 dodatkowo na wierzch
- 1/2 kg truskawek
- Poncz :herbata z cukrem i cytryną(można nie nasączać też jest pyszne) Kilka kawałków czekolady z orzechami
Białka oddzielić od żółtek,dodać szczyptę soli,ubić sztywną pianę dodać cukier,cukier waniliowy i dalej ubijać. Do sztywnej piany, dodawać po jednym żółtku,na końcu dodać,wymieszane obydwie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 28x24,nasmarować lekko tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 30-40 min w 180?C Każdą galaretkę, rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, wystudzić.Do każdej tężejącej galaretki, dodawać po jednym serku. Biszkopt przekroić na 3 części,dno blaszki wyłożyć ciastem,jeżeli lubimy nasączyć.Wyłożyć pierwszą galaretkę,wymieszaną z serkiem waniliowym,przykryć drugim ciastem,potem następną. Ostatnią masę wyłożyć na wierzch,wstawić na parę minut do lodówki. Truskawki umyć ,osączyć,pokroić ,ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką . Wstawić na kilka godzin do lodówki, do zastygnięcia. Po zastygnięciu, zetrzeć kilka kostek czekolady z orzechami,i posypać ciasto na talerzyku. Smacznego
Przepis dodał użytkownik oliwkowa
Podziel się opinią
Komentarze