CIASTO CYTRUSOWE
- Składniki forma( 25 cm x 10 cm )
- Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 125 g masła
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- parę kropel aromatu cytrynowego
- Starta skórka z ulubionych cytrusów, ja użyłam;
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z limonki
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- Polewa
- Szklanka jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- aromat cytrynowy
- łyżeczka mieszanki skórek z cytrusów
Owoce dokładnie umyci wyparzyć a następnie zetrzeć skórkę na tarce (można także zetrzeć skórkę pozostałą po owocach)
[b]Ciasto[/b]
Białka oddzielić od złotek z białek ubić sztywną pianę żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia oraz starte skórki z cytrusów aromat cytrynowy i miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły.Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto wystudzić i polać polewą.
[b]Polewa[/b]
Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Do jogurtu dodać cukier, puder oraz parę kropel aromatu dokładnie wymieszać, połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Tężejącą polewą polać zimne ciasto a następnie udekorować skórkami z cytrusów.
Przepis dodał użytkownik RAROSSA
Podziel się opinią
Komentarze