Ciasto cynamonowe
- 250 g Kasi
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 250 g rodzynek
- 4 jajka
- 125 g orzechów włoskich drobno pokrojonych
- 1,5 łyżki cynamonu mielonego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- olejek cytrynowy
- DO DEKORACJI:
- polewa z białej czekolady
- kilka orzechów
- Czas
- pieczenia: 70 - 80 min.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem i przesiej przez sito. Kasię utrzyj z połową cukru. Jajka ubij z resztą cukru na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do Kasi, nie przerywając ucierania. Po łyżce dodawaj mąkę. Dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj bakalie i kilka kropli olejku cytrynowego. Przełóż do tortownicy (28 cm średnicy) posmarowanej Kasię i posypanej tartą bułką. Piec 70-80 min w piekarniku nagrzanym do 180st C. Po ostudzeniu oblej ciasto białą polewą i udekoruj orzechami.
Przepis dodał użytkownik niunius173
Podziel się opinią
Komentarze