Ciasto chałwowe z bezami
- BISZKOPT: 5jaj, czubata szkl. mąki pszennej, szkl. cukru, 2 czubate łyżecki proszku do pieczenia, czubata łyżka kakao.
- MASA CHAŁWOWA: 20dag chałwy waniliowej, 4 żółtka, łyżka mąki ziemniaczanej, szkl. mleka, kost. masła.
- MASA CZEKOLADOWA: 3 łyżki cukru pudru, kost. masła, tabliczka gorzkiej czekolady.
- DODATKOWO: 4 duże bezy, polewa czekoladowa.
1. Wszystko połączyć. Piec 20 min w temp. 180 st.Ostudzić. Przekroić na pół.
2. Żółtka rozmieszać w 1/2 szkl. mleka, dodać mąkę. Ugotować budyń. Masło utrzeć z chałwą i zimnym budyniem.
3. Masło utrzeć z pudrem i roztopioną czekoladą.
4. Jeden placek posmarować chałwą, posypać 3 pokruszonymi bezami. Wyłożyć masę czekoladową. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą i posypać pozostałym pokruszoną bezą.
Przepis dodał użytkownik czekoladka_m
Podziel się opinią
Komentarze