Ciasto cappuccino
- I ciasto:
- 8 jaj
- 28 dag cukru kryształu
- 16 dag mąki pszennej
- 4 dag kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- II ciasto:
- 20 dag kokosu
- 5 białek
- 1 szklanka cukru zwykłego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- 5 żółtek
- cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki zwykłej
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1kostka masła
- 3 dag kawy cappuccino o smaku waniliowym w proszku
I ciasto:
Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni C. ok. 30-40 min. Po upieczeniu przekroić na 2 części.
II ciasto:
Białka ubić z cukrem.
Dodać kokos z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
Piec na złoty kolor w temp. 160-180 stopni C przez 30 min.
Masa:
Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka zmieszać i ugotować budyń.
Masło utrzeć na puch, dodać wystudzo-ny budyń oraz kawę, ciągle ucierając.
Przełożenie placka:
1. I ciasto - masa - II ciasto - masa - I ciasto -polewa
Przepis dodał użytkownik oliwkowa
Podziel się opinią
Komentarze