Trwa ładowanie...
dcx24iy
5 sierpnia 2008, 17:34

Ciasto budyniowo-kokosowe

Przepis
Oceń jako pierwszy:
dcx24iy
Składniki
  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki przennej
  • 1 łyzka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • Ciasto kokosowe:
  • 5 białek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
    • Krem budyniowy:
  • kostka masła (250g)
  • 2 szkl. mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mielonej kawy
  • 1 łyżka kakao
Przepis

Ciasto:
Oddzielamy żółka od białek. Białka ubijamy na szytwną pianę, stopniowo dodajemy cukier i dodajemy po 1 żółtku. Gdy powstanie gensta i puszysta masa, dodajemy przesiane przez sito mąkę z kakao i sodą. Wszystko delikatnie mieszamy, tak przydotowane ciasto wylewamy na dóżą blache wyłożoną papierem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30 mni., gdy ciasto zacznie "odchodzić" od brzegów formy jest gotowe. Po ostudzeniu odkrawamy boki ciasta nożem, wykładamy na deseczke, zdejmujemy papier.

Ciasto kokosowe:
Ubijamy białka na sztywną piane, nie pryerzwajac ubijania dodajemy stopniowo dodajemy cukier. Gdy cukier sie rozpuści, wsypujemy wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy. Wykładamy ciasto na dużą blachę wyłożoną papierwm. Pieczemy w temp. 180 C przez 30 min. na jasno złoty kolor. Po upieczeniu studzimy i delikatnie przenosimy na deseczke i zdejmujemy papier.

Krem:kawe zalewamy 1/3 szkl. wrzącej wody i pozostwawiamy do całkowitego wystygniecia. 1 szkl.mleka gotujemy, w grugiej rozpuszczamy budyń. Żółtka z cukrem ucieramy do białości wlewamy do nich gotujące sie mleko i dokładnie mieszamy. Nastepnie wlewamy rozprowadzony budyń i całość gotujemy przez ok 5 min., cały czas mieszając. Pozostawiamy budyń do całkowitego wystygniecia. Masło ucieramy do białości i dodajemy po trochu zimnego budyniu, na koniec cienkim strumykiem wlewamy zimną kawe. Ucieramy do chwili gdy masa bedzie miała konsystencje gładkiego i puszystego kremu.

Ciasto kakaowe przekraiwamy na 2 półówki. Spód kakaowego ciasta smarujemy 1/3 kremu, na to wykładamy ciasto kokosowe, które smarujemy 1/3 kermu i krzykrywamy drógą cześcią ciasta kakowego. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem i posypujemy przez sitko kakao.

Przepis dodał użytkownik laseczka19884

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dcx24iy
dcx24iy
dcx24iy
Więcej tematów
dcx24iy

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj