Ciasto budyniowo-kokosowe
- Ciasto:
- 6 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki przennej
- 1 łyzka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Ciasto kokosowe:
- 5 białek
- 3/4 szkl. cukru
- 20 dag wiórków kokosowych
- Krem budyniowy:
- kostka masła (250g)
- 2 szkl. mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 3/4 szkl. cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki mielonej kawy
- 1 łyżka kakao
Ciasto:
Oddzielamy żółka od białek. Białka ubijamy na szytwną pianę, stopniowo dodajemy cukier i dodajemy po 1 żółtku. Gdy powstanie gensta i puszysta masa, dodajemy przesiane przez sito mąkę z kakao i sodą. Wszystko delikatnie mieszamy, tak przydotowane ciasto wylewamy na dóżą blache wyłożoną papierem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30 mni., gdy ciasto zacznie "odchodzić" od brzegów formy jest gotowe. Po ostudzeniu odkrawamy boki ciasta nożem, wykładamy na deseczke, zdejmujemy papier.
Ciasto kokosowe:
Ubijamy białka na sztywną piane, nie pryerzwajac ubijania dodajemy stopniowo dodajemy cukier. Gdy cukier sie rozpuści, wsypujemy wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy. Wykładamy ciasto na dużą blachę wyłożoną papierwm. Pieczemy w temp. 180 C przez 30 min. na jasno złoty kolor. Po upieczeniu studzimy i delikatnie przenosimy na deseczke i zdejmujemy papier.
Krem:kawe zalewamy 1/3 szkl. wrzącej wody i pozostwawiamy do całkowitego wystygniecia. 1 szkl.mleka gotujemy, w grugiej rozpuszczamy budyń. Żółtka z cukrem ucieramy do białości wlewamy do nich gotujące sie mleko i dokładnie mieszamy. Nastepnie wlewamy rozprowadzony budyń i całość gotujemy przez ok 5 min., cały czas mieszając. Pozostawiamy budyń do całkowitego wystygniecia. Masło ucieramy do białości i dodajemy po trochu zimnego budyniu, na koniec cienkim strumykiem wlewamy zimną kawe. Ucieramy do chwili gdy masa bedzie miała konsystencje gładkiego i puszystego kremu.
Ciasto kakaowe przekraiwamy na 2 półówki. Spód kakaowego ciasta smarujemy 1/3 kremu, na to wykładamy ciasto kokosowe, które smarujemy 1/3 kermu i krzykrywamy drógą cześcią ciasta kakowego. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem i posypujemy przez sitko kakao.
Przepis dodał użytkownik laseczka19884
Podziel się opinią
Komentarze