Ciasto balowe
- BISZKOPT: 4 jajka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia.
- MASA: 2 1/2 szkl. mleka, 1/2 szkl. cukru, 1/2 kost. margaryny, 3-4 żółtka, 3/4 szkl. mąki.
- DODATKOWO: 1/2 l śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fiksy, gorzka czekolada, 3 paczki herbatników, duża paczka krakersów, puszka mleka skondensowanego słodzonego.
1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem. Upiec.
2. 1 1/2 szkl. mleka zagotować.W reszcie mleka rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami . Ugotować z tego budyń. Ostudzić. Masę utrzeć z margaryną.
3. Mleko gotować 3 godz na wolnym ogniu. Śmietanę ubić z pudrem, dodać śmietan-fiksy. Na zimny biszkopt wyłożyć masę budyniową, na to herbatniki. Rozsmarować karmel i wyłożyć krakersy. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, posypać startą czekoladą.
Przepis dodał użytkownik czekoladka_m
Podziel się opinią
Komentarze