Ciasto anielskie
- Biszkopt jasny:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżezka proszku do pieczenia
- Masa orzechowa:
- 1 kostka masła
- 1/2 l mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2-3 łyżki cukru kryształu
- 5-6 łyżek mielonych orzechów
- 2-3 łyżki spirytusu
- Masa kokosowa:
- 2 kostki masła
- 2 jaja
- 1/2 szklanki słodkiego mleka
- 1 1/2 szklanki cukru kryształu
- 20 dag wiórek kokosowych
- 1 szklanka mleka
- Poncz:
- 1 szklanka zimnej wody
- sok z 3 cytryn
- 2 łyżki cukru kryształu
Biszkopty jasne:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i zółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na forme do pieczenia. Upiec 3 placki w temp. 160-180 stopni C. ok. 30-40 min.
Masa orzechowa:
Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń, orzechy i spirytus. Masę podzielić na 4 części.
Masa kokosowa:
Zagotować 1 szklankę mleka i zaparzyć kokos. Całe jaja ubić z cukrem na parze. wlewać cienkim strumieniem 1/2 szklanki goracego mleka, ciągle ubijając, doprowadzić do wrzenia (nie gotować!). Przestudzić, ciągle ubijając. Masło utrzeć na pulchną masę jejeczną i kokos. Podzielić na dwie części.
Poncz:
Wszystkie składniki połączyć i nasączyć 3 biszkopty.
Przełożenie ciasta:
Nasączony biszkopt - cienka warstwa masy orzechowej - jedna cz. masy kokosowej - biszkopt posmarowany z obu stron cienką warstwą masy orzechowej - druga część masy kokosowej - biszkopt posmarowany od spodu cienką wartswą masy orzechowej - polewa udekorowana kokosem.
Przepis dodał użytkownik oliwkowa
Podziel się opinią
Komentarze