Ciasto a la kopiec kreta (nie z paczki)
- Domowy sposób na kopca kreta, dla tych co nie lubią gotowych mieszanek. Może troszkę się różni od tego oryginalnego, ale i tak jest pyszny, no i nie czuć w nim chemii.
- Ciasto- ? kostki margaryny,
- ? szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 1 i ? szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- niecałe ? szklanki wody,
- 2 łyżki kakao.
- Krem- ? litra śmietany kremówki,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 tabliczka ciemnej czekolady,
- 3 duże banany,
- sok z cytryny,
- 2 Śmietan-fixy.
Ciasto- Margarynę, cukier, kakao i wodę wkładamy do jednego rondelka, umieszczamy na niedużym ogniu i mieszamy do chwili aż margaryna się rozpuści i wszystko się z sobą połączy. Masę odstawiamy do ostudzenia. Bierzemy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Do zimnej masy dodajemy żółtka, a później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy je do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy, o średnicy 24 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok.20-30 minut. Ciasto lekko studzimy, ale tylko lekko! W jeszcze ciepłym wydrążamy środek, pozostawiając jedynie dno i boki (powinny mieć grubość ok.1-1,5 cm). Wydrążony środek drobno kruszymy i chwilowo zostawiamy w spokoju. Krem- Czekoladę siekamy w drobną kostkę. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, z dodatkiem cukru i śmietan-fixów. Dodajemy do niej czekoladę i mieszamy. Banany obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Czym prędzej skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie
ściemniały. Kopiec kreta- Na dnie wydrążonego ciasta układamy połówki bananów. Nakładamy na nie bitą śmietanę, formując z niej kształt kopca. Śmietanę obficie posypujemy okruchami ciasta, przyklepując je lekko, aby nie odpadały. Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze